
ISAF Racing Rules Question and Answer Service 
 
 
J 020  Q&A 2011-19 
  Published: 10 October 2011 
  
 
Situation 

In an event a boat lodged a request for redress within the protest time limit. The request for 
redress had no description nor any words or pictures/scribbles describing what the request was 
about. The request identified the class, the race number and stated: 'at the start of race 9'. 
 
Rule 60.1 distinguishes between a protest and a request for redress. According to rule 61.2 a 
protest shall be in writing and identify the incident. According to rule 62.2, a request for redress 
shall be in writing, but there is no requirement to identify the incident. 
 

Question 1 
 
Is the above request a valid request for redress? 
 
 
Answer 1 
 
No.  
 

Question 2 
 
Shall a request for redress identify what the request is about? 
 
 
Answer 2 
 
Yes. In order for a request for redress to be considered valid, it shall contain the basis of the boat's 
claim.  
 
Rule 62.1 makes it clear that a request for redress shall be based on a claim that a boat’s scoring 
has been made significantly worse through no fault of her own. Rule 62.2 confirms that the request 
has to be in writing.  
 
 
 


