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The Racing Rules of Sailing 2009 - 2012 

49.2 When lifelines are required by the class rules or the sailing instructions they 
shall be taut, and competitors shall not position any part of their torsos 
outside them, except briefly to perform a necessary task. On boats equipped 
with upper and lower lifelines of wire, a competitor sitting on the deck facing 
outboard with his waist inside the lower lifeline may have the upper part of 
his body outside the upper lifeline. 

 
 
ISAF Offshore Special Regulations 2010 - 2011 
 

3.14.6 Lifeline Minimum Diameters, Required Materials, Specifications 

      a) Lifelines shall be of :  
           - stranded stainless steel wire or  

           - single-braided Dyneema® rope  

 
 
 
Question: 
 
Does the term “wire” in RRS 49.2 include Dyneema(R) ropes as defined by OSR 3.14.6 
a)?  
 
Answer: 
 
No. Rope of any description can not be considered as wire. Boats wishing to use the 
provisions of the second sentence of rule 49.2 will need to continue to be equipped 
with upper and lower lifelines of wire unless rule 49.2 has been changed by the sailing 
instructions or class rules to allow the use of other materials. 

 
 


