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Question: 

 

As a boat without speed sheets on to move forwards she initially drifts side-ways. Is this action 
considered a change of course under rule 16? 

 

Answer: 

 
A boat moving from a stopped position to sailing in a direction would not be considered to be 

changing course, except when she went from having sailed backwards to sailing forwards or 

vice versa. (See Match Racing Call UMP 35).   
 

In order for rule 16 to apply, there would need to be two boats and the right-of-way boat would 

need to be changing course. 
 


