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Question 
 
Question about the interpretation of the word ‘purpose’ in rule 43.1(a): ‘Competitors 
shall not wear or carry clothing or equipment for the purpose of increasing their 
weight.’ 
 
If somebody chooses to use a lead trapeze harness strap buckle that is also a dive 
weight, is that not a breach of this rule? Even if a buckle is required to hold the 
harness in place, the choice of a dive weight to do so would appear to be for the 
purpose of increasing weight. But I see a problem with that argument: pushed to its 
conclusion, you would have to wear the lightest available gear in order to comply with 
the rule. 
 
Answer 

Using a dive weight as a strap buckle would normally be seen as being used for the 
purpose of increasing weight and would then be a breach of rule 43.1(a). The protest 
committee will decide on each individual case brought to them. Rule 43.1(a) applies 
to all clothing and equipment. However, rule 43.1(b)’s trapeze default harness weight 
limit of 2 kilograms, coupled with the requirement for the harness to have positive 
buoyancy, means that the question will not normally arise. If, as permitted by that 
rule, a class has specified a higher permitted weight for a trapeze harness (maximum 
4 kilograms), a protest committee may determine that there is some purpose other 
than increasing weight, and that doing so does not break rule 43.1(a). 


