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In addition to Q&A 2009-20 there are two situations for clarifying the question of 
proper course in relation to the new definition Mark-Room and rule 18.5(b). 
 
Situation 1 
 

 
 
A (Green) on port windward is overlapped at the zone to B (Red) and therefore 
entitled to mark-room (rule 18.2(b)).  C (Blue) on starboard is fetching the mark. B 
passes astern of C. A is rounding the mark as she would do in the absence of the 
boats B and C. A does not keep clear of C. 
 
Question 1: 
Is A sailing her proper course? 
 
Answer 1: 
The proper course of A is not relevant in this situation as no part of rule 18 applies 
between A and C (rule 18.1(a) and (b)).  
A must keep clear of C under rule 10. 
 
Question 2: 
What should the decision be? 
 
Answer 2: 
A did not to keep clear of C as required by rule 10. Disqualify A. 
B gave A mark-room and did not compel A to break rule 10, so rule 64.1(c) is not 
applicable. 
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Situation 2 
 

 
 
 
A (Green) on starboard tack leeward is overlapped to B (Red) at the zone on a 
windward mark to be left on port. C (Blue) is approaching the mark on port tack. A is 
rounding the mark as she would do in the absence of the boats B and C. By 
changing her course at the mark to a downwind course A comes to a collision course 
with C, without giving C room to keep clear. 
 
Question 1: 
Is A sailing her proper course? 
 
Answer 1: 
The proper course of A is not relevant in this situation as no part of rule 18 applies 
between A and C (rule 18.1(c)).  
 
Question 2: 
What should the decision be? 
 
Answer 2: 
A is a right-of-way boat on starboard and C is keep-clear boat on port. When A 
changes course, she is required by rule 16.1 to give C room to keep clear, which she 
has not done.  
 
Disqualify A for breaking rule 16.1.  
 
B has given A the mark-room to which she was entitled and B did not compel A to 
break a rule, so rule 64.1(c) is not applicable. 


