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Situation 
 
At a Match Racing regatta the sailing instructions state  
“Rule 32 is deleted and replaced with: ‘After the starting signal the RC may abandon 
or shorten any match for any reason, after consulting with the match umpires when 
practical.”  
 
The Race Committee subsequently abandons a match when the lead boat is within a 
few boat lengths of crossing the finishing line.  
 
When the match umpires enquire why the race was abandoned, the race officer 
states “the Organising Authority directed me to abandon as the local team was not 
going to win the match.” 
 
 
Question 
 
Does the abandonment of the race by the race committee constitute an improper 
action in terms of rule 62.1(a)? 
 
Answer 
 
Yes.  
 
A race committee must be impartial and conduct the racing of all matches in good 
faith and in the best interests of all the competitors and the regatta as a whole. 
 
The “any reason” provided in the sailing instructions can be anything the race 
committee sees as contributing towards a practicable, fair and equal competition and 
allows the race committee to handle issues as they arise as expeditiously as 
possible. 
 
The decision to abandon lies solely with the race committee, although they are 
required to consult with the match umpires when practical. Provided the race 
committee acts impartially and in good faith when deciding to abandon a match, that 
action cannot be considered to be improper.  
 
In this particular case however, the organising authority and the race committee have 
not acted impartially or in good faith. They have deliberately acted to assist one local 
competitor against all others and that action is both unfair to all other competitors and 
improper. 
 
The Chief Umpire should include this incident in the ISAF report form including the 
identity of the Race Officer. 


