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Question: 
 
When a protest committee in a fleet race, after hearing the parties and considering all 
evidence, comes to a judgement 
 

- that the statements of the parties have the same credibility, and  
- that the evidence presented by the parties and the evidence considered 
necessary by the protest committee (pro and contra) also  have also the same 
credibility,   

 
shall the protest committee then write this down as a fact (rule 63.6)  and reject the 
protest?  
 
 
Answer: 
 
Rule 63.6 requires a protest committee to take evidence, to find facts and to base its 
decision on the facts found.  Rule M3.3 expands on this and instructs protest committees 
to resolve doubts one way or the other, if necessary by calling the parties back for further 
questions.  
  
Resolving doubts may not be easy but experienced judges should be able to ask relevant 
questions and gradually build up a picture or diagram of times, distances and courses that 
are the essential facts on which a decision can then be taken. 
  
With the exception of rule 69 hearings, a protest committee has only to find that, on the 
balance of probabilities, one boat is more likely to have broken a rule than the other.  
When relevant, the following guidance is available to protest committees: 

(1) Rule 18.2(d) in the RRS gives guidance when the protest committee has 
reasonable doubt that a boat obtained or broke an overlap in time. 

(2) The umpiring principle of the last point of certainty is also to some extent valid in 
protest hearings.   

(3) In Case 50, a boat required to keep clear fails to do so if the right-of-way boat 
takes avoiding action because of a genuine and reasonable apprehension of a 
collision 

  
The questioner's assertion that "if a protest committee writes down as a fact that after 
investigation of all reasonably available facts there is not enough evidence for the claim of 
the protestor" is misplaced.  This is not a fact but a conclusion.  Protest committees must 
be careful to distinguish between facts and conclusions, which are based on facts found. 
 


