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Question: 
 
A supplier claims that application of its product “…has reduced the residual resistance, 
associated with drag viscous resistance, by 6%.”  Once applied, this “wax” will last about 60-80 
hours of sailing.  
 
Is the use of this product is allowed under the racing rules? 
 
 
Answer: 
 
Yes. 
 
Rule 53 prohibits the specific action of releasing a substance into the water while racing. Using 
a preparation prior to racing that is removed by the water contact with the hull does not break 
rule 53. 
 
Consideration of class rules may result in different answers. 
 
Note:   

• The name of the product has been removed from this Q&A and is not an endorsement of 
any product, rather an interpretation of rule 53 in regards to surface finishes that erode. 

• This answer has been prepared in consultation with the ISAF Technical Department. 
  

 


