
ISAF Offshore Special Regulations 
 
Notice – 11 June 2009 
 
In accordance with ISAF Regulation 36.3 the following 
interpretation has been made. 
 
 
ISAF 3.03 Plan Review Implementation Date 
 
Question 1: 
Would it be possible to clarify “with Age or Series Date on or after 1 June 
2009”, is that lamination of any part of the yacht structure (including bulb & 
keel) starting for a yacht after 1 June 2009? 
 
Answer 1: 
Yes, for the purpose of this specific regulation 3.03 and Appendix M this 
refers to construction of the yacht structure. If the construction of the yacht or 
the first yacht of a series production started on or after the 1st June then ISAF 
Offshore Special Regulation (OSR) 3.03 applies. If the construction started 
before this date then ISAF OSR Appendix M applies.  
 
 
Question 2: 
If a yacht has an age date after June 1 2009 does it require ISAF OSR plan 
review, even if the Series date predates that? 
 
Answer 2: 
No, if the Series date is before 1st June 2009 (i.e. a yacht of the same series 
and identical design started construction before this date) then ISAF Offshore 
Special Regulation Appendix M applies 
  
If you have any further question on this topic please contact: 
technical@isaf.co.uk 
 
ISAF Technical and Offshore Department, ISAF Secretariat. 
 


