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Proposal: 

CALL J6 

 

Rule 17 On the Same Tack; Proper Course 

Rule 18 Mark-Room 

Definitions   Overlap 

 

Question 1 

A and X are overlapped and approaching a leeward mark that is to be left to port. Rule 17 

does not apply. At position 3, X luffs and breaks the overlap. At position 4, X gybes onto port 

and, before she changes tack the boats become overlapped again.  A maintains her course and 

hails “Starboard”. X gybes to keep clear. There is a valid protest. What should the call be? 

 

 

 

Answer 1 

Before X gybes at position 4, a new overlap is established and A is now subject to rule 17. 

Although the boats are on opposite tacks after the gybe, rule 18 applies and the boats are 

therefore defined as overlapped. However, rule 17 does not apply because the boats are no 

longer on the same tack. No penalty. 



Question 2  

Would the answer be the same if X had not broken the overlap at position 3? 

 

Answer 2  

Yes.  

 

Current Position: 

ISAF Rapid Response Team Racing Call 2008/004 edited to comply with 2009 rules.  

 

Reason: 

Submitted in accordance with the procedures for Rapid Response Calls.  To provide 
consistency in umpiring a situation that occurs in team racing. 


